Barbershop

barbershow showsang kvartet sandgruppe a capella

Barbershop er en særlig amerikansk sangstil, som synges over hele verden. Grupper som Mills Brothers, Four Freshmen, Hi-Lo’s, Manhattan Transfer, Ørkenens Sønner og mange andre har bygget på barbershop-traditionen, som går helt tilbage til vaudevillernes tid.

Den rene barbershop synges af en kvartet eller et kor, enten mænd eller kvinder. Barbershop sang er uden instrumentalt akkompagnement, også kaldet a cappella. Harmonierne er rene og traditionelle. Det er særligt for barbershop sang, at melodien mest ligger i den næstøverste stemme, som kaldes lead. Over den ligger så tenor, og under den baryton og den dybe bas. Mange af sangene er amerikanske evergreens, og sangene handler oftest om kærlighed i forskellig sammenhæng.

Barbershop-stilen siges at have sin oprindelse helt tilbage før år 1880, hvor sorte afrikanske mænd i USA havde en uformel tradition for flerstemmig sang, idet de var udelukket fra at optræde på teatre og i koncertsale. Under påvirkning af spirituals, folkesange og døgnmelodier udvikledes den nye sangstil, som blev til barbershop. På vaudevilleteatre begyndte barbershop at blive populært, og i tiden op til omkring 1920 var barbershop moderne. En tid derefter blev barbershop-sang mindre almindeligt, indtil sangstilen i 1940’erne igen blev populær, og den amerikanske forening Barbershop Harmony Society blev dannet. Siden har barbershop-stilen udviklet sig både i USA og i mange andre lande.

I USA og en del andre lande holdes årlige barbershop-mesterskaber. Fourtune har flere gange konkurreret i de Nordiske Barbershop Mesterskaber i Sverige, og i Stockholm 2002 vandt Fourtune pokalen for bedste nye gruppe i barbershop.

I Danmark var barbershop-gruppen Fourtune medstifter af Dansk Barbershopforening i 1994, med Jørgen Kampp som formand de første 14 år, og derefter Per Nørby Holm, begge medlemmer af Fourtune. Der er både kor, mandskvartetter, kvindekvartetter og andre sanggrupper i Dansk Barbershopforening. Dansk Barbershopforening afholder sin årlige barbershop-festival i marts, hvor Fourtune deltager med et antal barbershop-numre. Dansk Barbershopforening afholder også juletræf og andre barbershop-events i årets løb.

Fourtune optræder med barbershop-sang året rundt ved fester, receptioner, musikfestivaller mm. Fourtune har også indsunget en cd med barbershop, som kan købes hos Fourtune.

Læs også om Event typer og Optræden og priser

Kontakt og booking

Book sanggruppe til at komme og synge barbershop, a capella og showsang mm.:
Kontakt: Jørgen Kampp
Telefon: 2713 0736
E-mail: j@kampp.biz

Sangkvartet underholdning

Fourtune tilbyder at ”slå kammertonen an” ved bryllup, fest og jubilum, eller at være overraskelsen ved kongresser, seminarer, middag og andre begivenheder. Showsang, barbershop og a capella er god underholdning ved både private sammenkomster, firmabegivenheder, på ambassader, i foreninger og ved andre officielle begivenheder.